ARTA DE A SCRIE UN SCENARIU
PROGRAM NECONVENȚIONAL DE SCENARISTICĂ
Cum se scrie un scenariu de film? Cum ajung propriile gânduri, rândurile scrise într-o agendă sau pe laptop să aibă un fir roșu, să prindă contur și la final să spună o poveste într-o manieră sinceră și emoționantă pe care chiar și nouă ne-ar fi drag să o urmărim? Care sunt elementele cheie care te conduc de la o idee la un scenariu?
Arta de a scrie un scenariu este un program aplicat de activare a potențialului creativ prin tehnici și elemente specifice din scenaristică. Este un parcurs ghidat de autocunoaștere și explorarea narativă de la o idee până la o poveste cu valențe de scenariu.
Vom explora dialogul interior, ne vom împrieteni cu aspecte mai puțin cunoscute din noi, vom descoperi ce anume ne potențează creativitatea și cum să transformăm în putere personală ceea ce ne-a blocat procesul de manifestare. Vom fi martorii scrierii propriei povești și a celorlalți.
Atelierele vor avea loc în weekend - în București într-o locație specială, în apropiere de Grădina Icoanei.
Participanţii vor primi instrumente specifice care folosite corect și constant vor dezvolta gândirea structurată, mod propriu de exprimare, creativitatea și încrederea în sine:
-
elementele definitorii ale unei povești.
-
exerciții de vizualizare a unor imagini.
-
reguli de creare a unui scenariu.
Arta de a scrie este un tip de creativitate care, oricât de departe te-ar purta de casă și de ceea ce cunoști cel mai bine, va păstra mereu în mijlocul său o oglindă orientată spre tine, autorul. Iar din fericire, experiențele noastre umane sunt suficient de asemănătoare încât să putem ajunge unii la alții prin povești, prin aceste experiențe audio-vizuale care sunt filmele.
Pentru că nu trăim niciodată singuri, această descoperire de sine înseamnă conectare și înțelegerea relațiilor noastre cu ceilalți. Să scrii scenarii și să faci film e probabil una dintre cele mai neconvenționale forme de autocunoaștere.
Așadar, tu ce narațiuni îți spui despre propria viață? Ce te emoționează la o poveste și din ce punct îți este greu să mai empatizezi cu cineva, fie el persoană reală sau personaj? Vino să descoperim împreună ce înseamnă povestirea într-un film, iar rezultatele îți vor depăși, cu siguranță, așteptările.
Cuvinte cheie: idee, poveste, sinospsis, scenariu, emoție, gândire structurată, arta dialogului, pitch, cunoaștere, descoperire, putere personală.
STRUCTURA PROGRAMULUI
MODUL 1. Sinopsisul
-
Identificăm elementele definitorii unei povești prin intermediul unui exercițiu de povestire în viu grai. Ce ne conectează la povestea celuilalt? De ce este uneori mai ușor, alteori mai dificil de urmărit o poveste? Ce creează suspans și de ce este o poveste uneori plictisitoare?
-
Exercițiu de vizualizare pornind de la un fragment literar sau o fotografie.
-
Antagonismul, obstacolul, conflictul și nevoile.
-
Învățăm să scriem un sinopsis alcătuind o poveste scurtă, pornind de la un moment din propria biografie sau un moment în care ni s-a revelat ceva nou legat de propriul fel de a fi.
MODUL 2. Arta de a scrie. Un mod de lucru
-
Cizelăm sinopsisul, dezvoltăm personajele, atmosfera filmului, modul de narare.
-
Definim fișa personajelor și conceptul scenografic.
-
Descriem etapele unui posibil mod de lucru: de la step outline, la treatment și în final prima variantă de scenariu.
-
Învățăm regulile de tehnoredactare ale unui scenariu.
MODUL 3. Cum se scrie un scenariu.
-
Pornim de la dezvoltarea scenariilor în urma unui feedback de la toți participanții și trainer.
-
Pe parcursul exercițiilor ajungem la o înțelegere mai profundă a motivațiilor personajelor noastre, care ne va permite să vedem dincolo de o perspectivă părtinitoare și ne va ajuta să empatizăm chiar și cu antagoniștii noștri.
-
Pe baza scenariului rescriem sinopsisul și ne prezentăm proiectele succint în viu grai în fața tuturor participanților, în cadrul unui pitch.
Notă:
Cei interesați pot continua pregătirea în cadrul programului de toamnă, SCENARISTICĂ AVANSAT.
FORMATOR
Loránd Gábor este absolvent al secției Arta Regiei de Film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București.
Pe parcursul studiilor a realizat scurtmetraje de ficțiune și documentar, Cum înalți un zmeu? fiind scurtmetrajul său de disertație. Filmul a fost selectat la numeroase festivaluri internaționale, printre care se numără Clermont-Ferrand ISFF, Sarajevo Film Festival, a câștigat premiul pentru cel mai bun film studențesc la Molodist Kyiv IFF și Marele Premiu la Poitiers Film Festival.
În momentul de față este doctorand la UNATC și asistent universitar la Regie de Film.
"Scenaristica și regia de film mi-au permis să mă înțeleg mai bine pe mine și să chestionez narațiunile din propria minte care mă țineau în loc și nu mă ajutau să evoluez. Filmele și scenariile mele, deși includ personaje cu identități foarte variate, au în comun faptul că se bazează pe căutările mele personale. Solitudinea lor îmi este familiară, mergem în locuri similare să ne gândim, împărtășim angoase, ne emoționează lucruri asemănătoare. Să scrii scenarii și să faci film e probabil una dintre cele mai neconvenționale forme de terapie!" Loránd Gábor
PROGRAMAREA MODULELOR
Modul 1. 22-23 Aprilie 2023
Sâmbătă și Duminică, de la 10:00 la 18:00, București
Modul 2. 13- 14 Mai 2023
Sâmbătă și Duminică, de la 10:00 la 18:00, București
Modul 3. 10-11 Iunie 2023
Sâmbătă și Duminică, de la 10:00 la 18:00, București
DETALII
Începem în 22 APRILIE 2023
TREI LUNI. TREI MODULE. ȘASE ZILE DE LUCRU ÎN SALĂ. MAI MULTE POVEȘTI. FIECARE CU PROPRIUL SCENARIU.
Cursul se va desfășura pe parcursul a trei luni. Ne întâlnim în 3 weekend-uri, sâmbătă și duminică, într-o locație specială din apropiere de Grădina Icoanei.
Este necesar un timp între întâlniri pentru practică și așezarea informației. Fiecare va avea acces și la resurse pentru studiul individual și exerciții între module.
Ne propunem așadar, să oferim un parcurs rotund - de la principiile tehnice până la crearea propriului scenariu de scurt metraj.
MANIFESTO
Cred în puterea contextului de a trezi în fiecare calități nebănuite. Cred în potențialul creator și în usurința cu care ne putem manifesta atunci când înlăturăm buruienile plantate cu voie sau fără voie de către extrerior în propria grădină.
Cred într-o forță interioară extraordinară, adormită prin descurajare, critică, presiune, negare, ignoranță și multă necunoaștere. De fapt nu cred. Sunt convinsă. Știu din experiență.
Sunt oameni lângă care pur și simplu înflorești. Sunt oameni care îți dau aripi când te privesc. Cred în tine pentru că acum pot să cred în mine. Georgiana Mihaela Chirlea, inițiator A.Life.
PARTICIPARE
Dacă simți că e pentru tine, te invit să ne contactezi.
STROPI DE INSPIRAȚIE
Totul începe cu Design Yourself. A te construi pe tine pentru a construi în afara ta.
— A.Life
Caută frumosul acolo unde simți că aparții cu adevărat.
În rest, nu-ți fie teamă să îl creezi.
— A.Life